Karácsonyi fatörzs: gesztenyés, narancsos, csokoládés

Ameddig a nagyanyáim éltek, szinte percre beosztott menete volt a karácsonyi készülődésnek. Soha nem ültek le megbeszélni, hogy kinek mi a feladata, szépen kialakult még az elején, és ehhez tartották magukat nagyjából húsz évig.Apai nagyanyám a kelt tészták nagymestere volt, ő sütötte a kalácsokat, beiglikat, a szalakálést, esetleg egy Sárikát.

Anyai nagyanyám diós linzert készített, az ő vezényletével készült a töltöttkáposzta. És ő volt az, aki ilyenkor előszedte a titkos tartalékait, mint például a gesztenyét, és abból készített tallért.

A szelídgesztenyét Szászvárosban szedte, az ottani ferences kolostor kertjéből, ahova szinte haza jártunk, lévén, nagymama bátyja volt ott a pap. Abban az időben a mi Sanyi bátyánknak, mások Páter Albinjának egyedül kellett gondoskodnia a hatalmas kertről, templomról, kolostorról, kevesen voltak ferencesek, és nem volt utánpótlás. Nagymamáék voltak a fő segítsége. Nagytata végezte a munka nehezét, például kicserélte a templomban a nagyon korhadt gerendákat, gondozta a gyümölcsfákat, nagymama meg leszedte a kertből a gyümölcsöket, befőzött. Mi meg segítettünk: édesapa, az öcsém a gerendák cseréjében, én hol a szedésben, eltevésben, hol az ablakfestésben.

A gesztenyéből, ha jó termés volt, bőven hoztak haza is. Ezt aztán nagymama megfőzte, megpucolta, pürét készített, és megtöltötte a kis tésztakorongokat. Miután ő elment, hosszú évekig tallért sem ettünk, még hosszabb ideig karácsonykor senki nem készített gesztenyés desszertet.

Idén – miután ismét semmi nem úgy lett, ahogy terveztük – csak az utolsó pillanatban döntöttem el, hogy milyen desszerteket készítünk. Azt, hogy ebből a gesztenyés tekercsből fatörzs torta lesz, végképp ma dőlt el.

Amennyire látványos, annyira egyszerű elkészíteni, ráadásul a világ legfinomabb főzött csokikrémjével van megtöltve. A csokoládékrémet jegyezzétek meg jól, bármihez, pohárkrémhez, piskótához, gyümölcsök mellé adható, és nagyjából nem létezik olyan ember, aki ne szeretné. Ágika nagymamájának a receptjét dúsítottam tovább, szóval tényleg minden jó benne van:)

Arra figyeljünk, hogy mindig minden szobahőmérsékletű legyen, különben könnyen kicsapódik a krém.

Nagyon gyorsan elkészül, nincs benne glutén és tej, és elég látványosan lehet tálalni is. Ajándéknak is kitűnő.

Köszönöm, hogy olvastok, boldog, békés, áldott karácsonyt!

Hozzávalók:

a laphoz:
3 db, egyenként 250 g-os gesztenyepüré (cukrozott)

a krémhez:
3 egész tojás
100 g nádcukor (kristálycukor)
3 ek (csapott) kakaópor
1 vaníliarúd
50 g csokoládé (min. 70%)
1 narancs reszelt héja
50 g vaj

A tojásokat elkeverem a cukorral, és vízgőz fölött türelmesen, állandóan kevergetve besűrítem. Ekkor belekeverem a szobahőmérsékletű kakaót és az apróra tördelt csokit, a vanília kikapart belsejét és a narancshéjat. Megvárom, míg a csokoládé elolvad, és simára keverem. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd elektromos mixerrel a csokis masszába keverem a szobahőmérsékletű, kis kockákra vágott vajat.

A “laphoz” a téglatest alakú gesztenyemasszákat egyenként háromba vágom, keresztbe. Tehát háromszor három laposabb téglatestem lesz. Egy sütőpapíron ezekből illesztem össze a lapot úgy, hogy egy nagy téglalapom legyen. Vagyis a hosszabbik oldalukkal összeillesztem az első három vékony gesztenyemassza lapot, majd lefele illesztem hozzá a következő sort. Így egy nagy téglalapom lesz.

A “lapot” megkenem a krém egy részével, a papír segítségével, a hosszabbik oldalától feltekerem. Ekkor eldöntöm, hogy fatörzset szeretnék, vagy jó lesz a rolád is, megkenem a tetejét a maradék krémmel. Azonnal is tálalható, de egy napig hűvös helyen bőven eláll.

Comments