Húsos beigli szilveszterre

Régen virsli volt, meg fasírt, krumplisaláta, salade de boeuf, elsején kötelezően korhelyleves. A lencsére sem emlékszem, akkoriban még nem aggódtunk ennyire az anyagi jólétünkért. Ma elképzelhetetlen, hogy lencse nélkül teljen el a szilveszter éjszaka. A természetesen senki nem hisz, de azért ekkorát nem is mer kockáztatni.Egyéb ételekben már megoszlanak a vélemények. Nyilván, hiszen a babonák azért mindig a helyi hagyományos ételekhez kötődnek. Mifelénk tehát nem véletlen, hogy azért kell disznót enni, mert befelé túrja a szerencsét. Az évnek ebben a felében ugyanis a disznót vágtak és ettek az emberek, nem más állatot. Persze, van, ahol rettegnek a disznóhústól, azt tartván, hogy ha szilveszter éjszakáján azt esznek, egész évben földhözragadtak lesznek. A halakról is megoszlanak a vélemények: van, ahol kötelező azt enni, mert a pikkelyek jelentik a rengeteg pénzt, máshol viszont azt gondolják, hogy a hal elúszik a szerencsénkkel, márpedig ezt ki szeretné? Naugye.

A gránátalma ugyan nem tipikusan erdélyi gyümölcs, de a sok magja szintén bőségszimbólum, szóval jöhet. A méz az életet édesíti meg, biztos, ami biztos, legalább egy kanálnyit nyaljunk el belőle. Mi pár éve paszulyt is eszünk, mert anyukám azt hallotta, hogy ha nem csak aprópénzt szeretnénk magunknak, a lencse mellé együnk babot is.

Szóval bővel lehet válogatni a babonákhoz kötött alapanyagokból és ételekből. Ezek mellett meg ki-ki eldöntheti, hogy hagyományos ételekkel készül a szilveszter estére, vagy valami teljesen újjal. Esetleg a kettőt keveri.

Az alábbi beigliról egy rádióműsorban beszéltem, és a műsorvezetők annyira belelkesültek, hogy úgy tűnt, igény lenne a receptre. Amúgy több olyan édes süteményünk van, amit át lehet variálni sós ételre. A foszlós kalács is finom például kacsahússal töltve. A képviselőfánkot meg aztán végképp sok mindennel megtölthetjük. Sajtkrémekkel, salátával, pástétomokkal.

A beigli tésztája félbarna lisztből készült, így most alig látszik a töltelék. Illetve a nyers tészta picit törékenyebb, mintha fehér lisztből készült volna. De ha óvatosan, két kézzel tekerjük, gyönyörű kis tekercseket kapunk. Mint látjátok, ki se repedtem. Ha fehér lisztből gyúrjátok, szépen látszani fog a töltelék, és a tészta is könnyebben kezelhető.

Sajnos a tölteléknél nem tudok pontos mennyiséget megadni, elfelejtettem ugyanis lemérni a húst. De nagyjából látni fogjátok, hogy mennyi kell rá, ha esetleg maradna, jó lesz másnap valamilyen laskára:)

A tölteléket amúgy lehet variálni. Ez most hagyományos lett, mert amikor készült, még más terveim voltak vele. De tehetünk bele fahéjat, szegfűborsot, szegfűszeget, római köményt, szójaszószt, chilipelyhet, vagy olyan fűszert, amit éppen megkívánunk.

Hozzávalók – 2 beiglihoz:

a tésztához:
260 g búzaliszt (félbarna, vagy fehér)
80 g szobahőmérsékletű vaj
50 g  disznózsír
1 tk porcukor
2 csipet só
4 g élesztő
2 közepes tojássárgája
50 ml kókusztej (rendes tej)

a töltelékhez:
400 dkg darálthús (lehetőleg disznó, hogy szerencsét is hozzon)
1 nagyobb murok
1 kisebb hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír
1 dl fehérbor
só, bors

a tetejére:
1 tojás szétváalsztva

A tejet langyosra melegítjük, hozzákeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a zsírt, a vajat és a tojássárgákat. Beleöntjük az élesztőt, és gyors mozdulatokkal simává gyúrjuk a tésztát. Kétfele osszuk, és fóliába tekerve 1 órára hűtőbe tesszük. Mérjük le, és figyeljünk, hogy tényleg egyforma legyen a két adag tészta.

A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a murkot a nagylyukú reszelőn lereszeljük. A zsírt felforrósítjuk egy serpenyőben, beleszórjuk a hagymát és a murkot, megdinszteljük. Rátesszük a húst, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral, és időnként megkevergetve, puhára pároljuk. Kihűtjük.

A tésztákat egyenként körülbelül 27*20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta szélén két-két centit kihagyva egyenletesen beborítjuk a töltelékkel. Ne legyen túl vastag, valószínű így is magasabb lesz, mint a dió, vagy máktöltelék.

A téglalap rövidebb oldalán a tésztát ráhajtjuk a töltelékre, a hosszabbik oldalától pedig óvatosan feltekerjük. Tepsibe helyezzük a tekercseket, és lekenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, míg megszárad a tojás. Ezután lekenjük a fehérjével, és szintén hűvös helyen megszárítjuk.

A lert 200 fokra melegítjük, betesszük a beiglikat, és 15 percig sütjük, majd 180 fokon további 10 percig. Hidegen szeleteljük.

Hagymalekvárt, vagy különböző csatnikat kínálhatunk mellé.

Comments