Céklás marharagu

Majdnem úgy született ez a marharagu, hogy összeszedtem, ami itthon volt, és összefőztem. Aztán eszembe jutott, hogy a fűszerekkel határozottabb irányt adok az ebédünknek, így lett  indiai ihletésű.

A fűszereken kívül nincs benne semmi speciális, különleges, hacsak a cékla elkészítési módját nem nevezzük annak. Pusztán szokás dolga, hogy a magyar konyhában a céklát leginkább savanyúságként esszük. Nem aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket, minden fantázia nélkül megfőzzük, na jó, esetleg sütjük. Majd ráöntjük a szokásos ecetes, cukros levünket, bevált az már a zöldsalátánál is, minek kockáztassunk.

Mivel idén télen az átlagnál több marhahúst ettünk, ráadásul többnyire valamilyen ragut, mindenfélét kitaláltam, hogy ne unjunk rá. Volt koreai, gyümölcsös, hagyományos, azaz nagyon sűrű marhagulyás. És lett ez a céklás,  az egyik legfinomabb.

Hozzávalók:

70 dkg marhalábszár
50-60 dkg cékla
20 cm-nyi póréhagyma
2 l zöldségalaplé
½ hüvelykujjnyi gyömbér
1 bő késhegynyi kardamom
1 tk őrölt koriander
1,5 tk római kömény
1 dl paradicsom
1 ek méz
3 ek olaj

A céklát megpucolom, apró kockákra vágom, picit sózom. Egy lábosban, fedő alatt, kievés vízzel, majdnem puhára párolom. Félreteszem.

A húst apró kockákra vágom. A pórét karikázom, 3 evőkanál olajon a 5-8 percig dinsztelem. Rádobom a húst, és pár percig kevergetem. Felöntöm az alaplével, lefedem, és időről időre pótolva az elfőtt folyadékot, majdnem puhára főzöm – ez akár 2 óráig is eltarthat. Ekkor hozzáadom az összes többi hozzávalót, belekeverem a céklát, sózom, és fedő alatt teljesen puhára főzöm.

Friss kenyérrel, lepénykenyérrel, krumplival, vagy főtt rizzsel tálalom.

Comments